01 de maig 2008

DOTT2, Sam and Max season 1, Monkey island 5 ? Les velles glories mai moren

Aquest matí m'ha donat per buscar frases celebres del Murray (la calavera parlant del "The Curse of Monkey Island"). La veritat es que m'ha sorprès la poca informació que he trobat.

Estarem d'acord que des de fa anys les aventures gràfiques son un genere en hores baixes. Mes o menys des de l'aparició dels jocs en 3D. La sortida a escena de les targetes acceleradores van donar un impuls molt fort al món del videojoc ja que va permetre donar un enorme salt en la espectacularitat d'aquests. Tothom volia tenir la ultima i mes potent per poder jugar als jocs mes nous i mes espectaculars (com qui es compra el cotxe mes potent per "aconseguir" la xicota mes maca i espectacular).

Crec que l'aparició de les acceleradores gràfiques va suposar un revulsiu per el videojocs i les
videoconsoles ho van aprofitar.

Fins aquell moment aquestes sempre havien anat a remolc dels ordinadors (no deixa
ven de ser petits ordinadors amb una millor aparença i mes petits que els comvencionals) en quan a potencia de proces i qualitat grafica, però les acceleradores van fer canviar la tendència (que segueix actualment), però el fet de que apareixes hardware dissenyat especificament per a jugar va permetre millorar enormement l'estructura i la funcionalitat d'aquestes.
El resultat era una aparell que aconseguia millor qualitat visual a un preu menor i sense les complicacions i problemes que venien intrínsecs (ara ja no tant) en un ordinador (falta de recursos, complexitat, tenir que jugar en un monitor i no en una TV...).

Sense cap mena de dubte el genere que mes en va sortir reforçat va ser el del "shoot 'em up". Les estanteries de les botigues ràpidament es van omplir de Turok, Quake, Unreal i d'altres jocs semblants.

Altres tipus de jocs, com els d'esports i simuladors es van saber adaptar al canvi amb certa habilitat, però no es així amb altres generes com el d'estratègia militar, rol i sobretot les aventures gràfiques.


Podria extendrem força en aquest tema, però l'origen i la idea del post (i per no fer-lo aburrit) era parlar de les aventures gràfiques.

Sempre ha sigut un genere minoritari excepte en la seva edat d'or en la que qui mes qui menys havia jugat a alguna (tot i que erem pocs els que aconseguíem acabar-les sense mirar les guies i solucions), però des de fa un temps es un genere injustament oblidat per les empreses que es dedicaven a la seva producció (mes endavant veure-ho perquè ho he posat en negreta ;-) ). Crec que una de les raons que han ajudat a enterrar les aventures gràfiques es per la migració de jugadors a les videoconsoles (es casi impossible utilitzar un "pad" per jugar a una aventura gràfica).

Excepte honroses excepcions (com el Grim Fandango) a les aventures gràfiques no els ha fet cap be migrar al 3D. M'enrecodare per sempre mes, de l'opció de "acceleración 3D" del "The Curse of Monkey Island" i la gracia que em va
fer veure que nomes era per riures de la moda 3D ja que activar la casella no tenia mes consequencia que la de que aparegues algun misatge d'aquests:

  • "Lo decíamos en broma"
  • "No, de verdad, lo de la aceleración no es cierto"
  • "Puedes hacer todos los clicks que quieras, no haré nada".
Era un forma de reivindicar que perquè un joc sigui bo no li cal el 3D i una mostra ben clara era aquell joc. Van apostar per un gràfics semblants als dels dibuixos animats que va donar una major expresivitat i posibilitats creatives a un joc que sabia aprofitar-les. Crec que en els jocs d'humor (o en els que no cal aproximar-se a la realitat) com van ser el de la saga "The monkey island" la millor opció sempre es la que et dongui major expresivitat i possibilitats creatives. Tot aixó cal enmarcaro en aquella epoca, en la que el 3D no eren mes que un grapat de poligons coberts amb textures sencilles. Actualment han evolucionat molt i possiblement el nivell tant de la expresivitat com de les possibilitats creatives son molt semblants.

Tot i la burla en el "The curse of monkey island" al final la gent de Lucas Arts es van tenir que baixar els pantalons i tirar de 3D per les següents aventures grafiques. En el primer intent (Grim Fandango) es van sortir força be.
Personalment vaig trobar a faltar l'expresivitat dels jocs anteriors però ho van suplir amb un molt bon argument i millor diàlegs. Pero segurament es van animar massa i van tornarse-la a jugar amb la ultima part de la saga de "The monkey island".

"Monkey island 4" va ser un fracas gracies a la dificultat excessiva i al abús del 3D en un tipus de jocs que no el sabia aprofitar i acabava per ser una molèstia.

Desde allavorenç cap aventurar grafica que es pugui destacar (buscant informació sobre el tema he llegit que "The longest journey" es posterior i que es una obra mestra pero com encara no l'he pogut provar no us puc dir res). Així s'ha abandonat a la seva sort nissagues imprescindibles com la "Maniac Mansion", "Indiana Jones", "The monkey island", "Sam and Max"... inclus s'havia especulat amb una segona par de "Full throttle" que al final no va veure la llum.

Peró això per sort esta canviant. Gracies a Internet i a la democratització de les eines i coneixements que s'utilitzen per fer jocs estan sorgint iniciatives per a continuar l'estela d'aquest jocs emblemàtics. Així doncs podem trobar projectes per a DOTT2, Monkey island 5 i Sam and Max season.

Crec que el projecte mes antic es el de DOTT2 (return of the tentacles), que el porta un grup d'alemanys que a jutjar per les fotos estan fent una feina
espectacular. Fa un mes buscavent per gent traduir-lo a diferents idiomes. Si us paseu per la seva pagina podreu veure imatges i vídeos sobre el joc tot i que crec que encara no es pot descarregar.

Un desenvolupament mes professional ha tingut Sam and Max the season 1. Ha sigut programat per antics programadors de "Lucas arts" que van marxar per fundar una empresa pròpia. En aquest cas no estem parlant d'un joc sencer si no de petits capituls que van sortint amb certa frecuencia
i que es poden comprar i descarregar de la seva web.

He pogut probar una demo i promet força.

Te moment nomes esta en angles però es preveu que aquest mes estigui íntegrament en castellà gracies a la feina de Nobilis. Será qüestió d'estar atent ;-).

Un cas especial es el del "El Amuleto de Monkey Island" que esta sent desenvolupat per un grup d'aficionats argentins anomenat "Metamorfo entertaiment". En principi hauria d'estar força avançat i apunt de treure la demo oficial, però totes les referències que trobo apunten a enllaços que no existeixen i començo a dubtar de que encara estigui actiu.

De totes maneres com podeu veure les velles glories mai moren. Possiblement caiguin en l'oblit dels directius de les empreses de videojocs amb fam de diners però sempre tindran un racó en la ment d'aquells que varem disfrutar durant tantes hores amb aquelles frases intel·ligents i arguments elaborats.

No em queda mes remei que esperar la publicació d'aquests projectes alternatius buscant "el insulto definitivo" XD ;-).

PD: Aquí teniu un enllaç a la wikiquote on es poden llegir les millors frases del "The Monkey island".