23 de novembre 2006

Windows Vista, Office system 2007 i Exchange 2007

Aquest mati la Raquel i jo em pogut assistir (gracies al "xivatasso" que ens va facilitar un dels jefes de la Reix) a una Premier de negoci (Presentació dels productes, enfocada principalment als partners). Caps dels dos treballa en un partner però així podíem veure en primícia les dues novetats dels Microsoft.

La veritat es que vaig arribar una mica escèptic sobre les novetats i avantatges dels dos productes.

De Windows Vista estava molt decebut ja que fa molt de temps que es ve parlant sobre les noves funcionalitats que no portarà. Moltes coses es prometien i al final pràcticament l’únic que es pot confirmar son els elevats requeriments mínims, com podreu llegir en les línies següents. La demostració es va fer sobre ordinadors portàtils que en principi (en cap moment ho va demostrar) tenien 1GB de memòria RAM i anava prou fluid (segurament estava configurat amb l'arxiu d’intercanvi al màxim i havia fet la mateixa tasca 200 cops). La avantatge de Vista, es que pot utilitzar les memòries USB com si fos memòria RAM. Deixant de banda la diferencia de rapidesa tant de transferència com d'acces, es molt bona idea, sobretot si tenim en compte que aquest tipus de dispositiu estan evolucionant molt ràpidament, però no deixa de ser un “patch” que confirma la necessitat imperiosa de memòria RAM per executar Vista.

Em va sorprendre gratament la demostració que es va fer del reconeixement de veu que porta integrat el nou sistema operatiu. Ara si, entrenant suficientment el programa, permet escriure textos i manipular les funcions bàsiques del sistema operatiu amb un llenguatge natural, sense tenir que fer pauses i amb bona precisió.

Per no donar la nota, es van veure un parell d'errors d’execució, però això no es cap novetat ja que tothom sap que fins el SP1, els sistemes operatius de Microsoft no son fiables.

Que dir del Office 2007... ells mateixos van reconèixer que en aquest aplicatiu no es poden afegir gaires mes funcionalitats. Per això s’han molestat a fer mes fàcil i còmode les que ja hi son. M’explicaré millor... els menús son dinàmics.

En la part superior tindràs 3 o 4 menús que estaran sempre (Archivo, edición...) però els altres canviaran quan el Word descobreixi els elements dels que esta formada la pagina que veus. D’aquesta manera si estàs veient una pagina que no te numeració d’apartats però si que te una taula, desapareixeran totes les opcions de numeració i el seu lloc serà substituït per un menú amb totes les funcionalitats que es poden aplica sobre una taula, de manera que tens totes les opcions necessàries en aquell moment a menys de 3 clics de distancia.

Una altre novetat son els fulls d’estil empresarial. Es poden definir una especia de CSS per al documents de manera que sempre que s’utilitzi aquesta plantilla per crea un document, totes les opcions d’estil, incloent els colors del document, seran els establerts per aquestes regles, fins al punt de que quan insereixes en Word un gràfic d'excel que te uns colors no definits per el full d’estil, Word canvia el color del gràfic (gràfica de barres, de formatges, 3D...) per ajustar-los a els del document i mantenir la seva uniformitat. Però ja esta be de parlar nomes del Word.

El PowerPoint també aporta novetats, com son els fets dels gràfics pre-disenyats. Imagineu que teniu una sèrie d’objectius numerats descrits en un full de la presentació. Si els seleccioneu teniu l'oipcio de que aquest objectius es transformin en un gràfic 3D que representi la mateixa informació però de manera molt mes espectacular per tal d'augmentar la vistositat genera de la presentació.

Per ultim es va fer una demostració del funcionament del Exchange. Es una eina que no he utilitzat gaire en la meva vida professional i molt menys en la personal, però també em va deixar un bon gust de boca. En la nova versió inclou l’opció de crea un espai personal en la intranet per cada usuari.
En aquest espai es pot penjar de tot però sobretot permet tenir a ma tota la feina realitzada per aquell usuari, indexada i a l’abast dels seus companys, de manera que quan es busca un document et mostra tots els documents que coincideixen amb la busqueda, el seu propietari, tots els treballs i informació d’aquest...
També permet inserir parts del document d’un company en el te de manera que quan el document d’aquest es modifiqui automàticament actualitzarà la part que inserida en el teu. El que vaig trobar completament innecessari va ser el fet que de que pots trucar per telèfon al teu servidor i gestionar les activitats que tinguis en l'Outlook a traves del telèfon, com si estiguessis parlant amb un d’aquells odiosos contestadors d’alguna telecos, amb el que acabes demanant directament que t’atengui un operador per no perdre tot el mati intentant averigurar quina opció has de pitjar per poder realitzar el que vols.

Últimament jo no m'ha aclaro ni amb els operadors. Entre les poques ganes que hi posen i que la majoria son estrangers acabes per no trucar ni tocar res per no passar la mala estona.

Desprès d’entregar una butlleta amb l'informació de l’empresa on treballo si la teva personal et regalaven una memòria USB 2.0 d'1GB, que en el meu cas estic aprofitant (ironies de la vida) en intentar executar Linux des de USB o com a mínim fer-ho en mode persistent.

Quan hagi averiguat suficient ja us explicaré quelcom. Be, nois/es bona sort.