21 d’agost 2007

Val la pena estudiar enginyeria informàtica?

Aquest matí he vist un post aquí que m'ha despertat la necessitat de donar la meva opinió sobre si val la pena gastar 3 o 5 anys en la facultat o per contra hagués segut millor quedar-me amb el cicle de grau superior.

Ara que per afí he acabat la facultat i que he treballat d’informàtic
abans i desprès de tenir un títol superior, crec que ja puc donar la MEVA OPINIÓ (no pretenc que sigui una veritat universal) sobre si val la pena gastar 3 o 5 anys en la facultat o per contra hagués segut millor quedar-me amb el cicle de grau superior.

Crec que puc resumir la meva opinió amb un sol fet.

Vaig començar la carrera desprès de treballar dos anys en l'empresa on vaig realitzar les practiques del cicle de grau superior.

Que vull dir amb això... Desprès de dos anys en aquella empresa em vaig donar compte que necessitava canviar d'aires... que fer de HelpDesk per el matí i programar cosetes per la tarda
no m'omplia. Jo volia programar aplicacions grans i mes complexes. No volia estar agafant el telèfon i barallant-me amb gent que no veia el botó "Inicio" del Windows.

Em vaig posar a buscar feina.

Quinze dies de desesperadament i agonia em van servir per veure que sinó tenia un títol superior la resta de feines a les que podia aspirar eren mes del mateix. Sou ridícul, feina gens gratificant i monòtona (per no dir hores extres per un tub).

També cal parlar que amb un CFGS no et pots permetre el luxe de perdre la feina o de canviar-la per un motiu que no sigui de pes. Tot i que feina per informàtics no en falta, feines decents hi ha molt poques.

Amb un títol universitari pots optar a pràcticament totes les ofertes de feines que puguis veure, i per tant tens mes en les que escollir i remenar...mes possibilitats de trobar una feina que s’amolli millor a les teves preferències.

Estic d'acord en que els inicials entre un tècnic i un enginyer son semblants (el sou que jo tinc ara els meus amics de CFGS ja el tenen des de fa temps o inclús es superior), però el sol fet de poder escollir a quina oferta presentar-te per mi ja es prou motiu per invertir 3 anys en un carrera universitària. No et limites a buscar feina i anar a la que et vulguin, sinó que ets tu el que esculls a on vols anar.

Per altre banda esta el fet de que les empreses prefereixen algú amb títol superior, ja que els cicles formatius son excessivament fàcils (en uns centres mes que en altres però segueixen sent molt mes assequibles que la facultat) i d'aquesta manera s'asseguren tenir en la seva plantilla gent que esta mes acostumada al esforç i al sacrifici i que possiblement te mes motivació per aprendre (tot i que això últim depent de molts mes factors) que una persona que ha preferit un camí mes "fàcil".

Tot i això conec gent de CFGS molt mes preparada i professional que gent que ha acabat els estudis superiors, per tant no hi ha que generalitzar.
De fet tenir la carrera no garanteix un major coneixement de la matèria, nomes garanteix que te prou capacitat d'esforç i/o un grau suficient d'enginy (en el cas de les noies també influeixen altres factors... ja m'enteneu).

Un altre fet que demostra que es convenient estudiar la carrera es que gran part dels amics que tinc del CFGS que estan treballant en la informàtica estan intentant o han intentat fer els estudis per la UOC. Si no ho veiessin necessari no gastarien esforços en això.

Que els haurà fet decidir per intentar l'aventura... Potser que sense el títol veuen retallades les possibilitats de pujar dins l’empresa? Potser que no tenen gaire mobilitat laboral ja que si es mouen de feina probablement no seran valorats? Potser perquè una persona sense títol universitari ha de demostrar molt mes la seva vàlua que una persona amb el paperet?.

En l’empresa on treballo actualment hi ha dos branques.
Treballadors amb estudis superiors i treballadors sense. Segons l'estructura interna de l'empresa, els primers no podran ascendir mai a cap de projecte o cap d’àrea a no ser que siguin boníssims (paraules casi textuals del meu cap d’àrea).

Resumint, tot i l'esforç i el temps invertit en la carrera, crec que no m'he equivocat i recomano a qualsevol que almenys ho intenti.

Si jo ho he aconseguit, qualsevol pot fer-ho.

1 comentari:

Jose ha dit...

Bon article. Em sento totalment identificat amb ell. He estudiat el CFGS d'Administració de Sistemes Informàtics i ara estic mirant d'apuntar-me a la Universitat perquè les feines en les que he treballat, tot i estar relacionades amb l'informàtica, no m'omplen.