09 de desembre 2005

Nova metodologia Ajax

No, no m'he tornat boig i m'ha donat per investigar el sistema d’entrenament de l’equip holandes (deu meu quin nivell d’humor). Ni tampoc de la creació d'un nou ambientador amb forma del pi per al cotxe, sino mes aviat d'una manera de programar aplicacions web. No se si haure sentit parlar de Web 2.0. Es tracta de fer servir la xarxa com a sistema operatiu... m’explicaré millor. La idea es crear aplicacions web que funcionin al marge del sistema operatiu i per tant no depenguin d'ell. Això permetria que qualsevol ordinador que tingues un mini S.O i dispongués d'un explorador web pogués treballar el multitud de tasques sense instal·lar cap aplicació en local. Per posar un exemple, tant Google com Microsoft estan desenvolupant els seus respectius "Office" on-line. Tu accediràs a la web on el logonaras i disposaràs del teu Word on-line, Excel on-linew, etc... amb les mateixes funcionalitats i al teu gust (en principi et guardaran les plantilles i personalitzacions que li facis).

Del que tinc mes noticies es del de Google, que en principi inclús et permetrà guardar els teus documents en un espai del seus servidor. També esta l'exemple del proper Windows OneCare Live (antivirus i firewall) completament on-line. Doncs be, totes aquestes aplicacions segueixen la filosofia Ajax. Ajax (Asynchronous Java Script and XML), no es un conjunt d'aplicacions, ni un generador de webs (com el php-nuke, etc...) sino es la idea de combinar uns llenguatges nous de manera que es puguin crear aquest tipus d'aplicacions que no necessiten events (que el usuari interactuï) per intercanvia dades amb el servidor, sino que l'aplicio res nova ella mateixa independentment del estat de les dades. Per exemple, Gmail esta dissenyat amb aquest mètode. No us heu fixat que qualsevol moviment que feu en Gmail es immediat i no necessita re-actualitzar la pagina?.

Doncs d'aixo es tracta la programació en Ajax, de que la web respongui com una aplicació (instantaneament), sense tenir que fer una petició nova al servidor per re-actualitzar tot el full. Amb aquesta manera l’aplicació intercanvia dades amb el servidor de manera oculta i el usuari ni es don compte. Els llenguatges propis de la programació Ajax incorpora la presentació basada en estàndards fent servir XHTML i CSS. Per la exhibició e interacció dinámiques fa servir Document Object Model, el intercanvi i manipulació de dades utilitzant XML i XSLT, la recuperació de dades asincrònica amb XMLHttpRequest i JavaScript.

Resumint, ens tindrem que posar les piles estudiant tot això si en un futur ens volem guanyar les garrofes (almenys els que programem, els “pela-cables” com el Evil_Fear podran viure uns quans anys mes sense tenir que estudiar ;-) (es per a vera si deixes algun comentari)).

2 comentaris:

... ha dit...

Això té molt bona pinta.
Nau, tu no tindràs algun vincle amb Google, oi? es que et saps tot tot tot d'ells, (casi més que de mi, XD).
En fi, posem-nos les piles!

Nau ha dit...

Jajajajajajajaja, no dona, ara no t'em possis gelosa de Google eh, que no soc jo el k dic "no em dona el mateix que tu, pero em proporciona una serie de 1's i 0's..." XDXDXDXD