10 de novembre 2005

El nou monstre de l'informàtica... Google

"Google ha multiplicat per 7 els seus beneficis en l’últim any". Es una de les moltes noticies aparegudes últimament a la xarxa sobre el nou monstre. El que va començar sent un bon buscador d’Internet s’ha convertit en un mal son per les grans empreses dels sectors tecnològics. En els últims mesos Google ha diversificat molt els seus serveis. Primer amb un innovador sistema de publicitat (adwords),el fantàstic servei de webmail Gmail, desprès es va avançar a la necessitat i a tots els seus competidors amb un buscador de blogs (i el portal per crear-los que estem fent servir), continuant amb el espectacular (sobretot visualment) Google Earth (projecte que permet visualitzar per Internet la cartografia de les ciutats mes importants, i que es va ampliant a el mon sencer, amb una precisió realment sorprenent). També ha entrat en el sector de la telefonia IP (VOIP) amb Google Talk que tot i se una mica simple en quan a opcions i disseny gràfic he llegit que la qualitat de transmissió es molt bona (fan servir SKYPE, protocol de contrastada qualitat). No prou amb això fa poc va rebel·lar la seva intenció de muntar una xarxa WIFI que cobreixi tot Sant Francisco i que permetrà connectar-se com a part d’una enorme VPN (Google Secure Acces) amb encryptació de dades i tot lo que això comporta. Però com això per a ells es pa sucat amb oli, fa uns pocs mesos van començar amb la Google Print. Es tracta de crear una gran biblioteca digital (Microsoft i Yahoo estan unint esforços per crear la replica). Ja fa temps van començar amb acords amb les mes gran biblioteques de mon per digitalitzar completament els llibres. Diferents editorials han intentar boicotejar aquest projecte tirant per el tribunals una demanda contra Google per protegir els seus drets d’autor sobre les obres que volen digitalitzar. A la espera que es resolguin els contingents jurídics Google ha seguit digitalitzant obres anònimes i/o que no estiguin protegides per els drets d’autor. Tot i això tenen intenció d’arribar a un acord amb les editorials (no se com ho solucionaran, però be, confio amb la creativitat dels dirigents del projecte). Un altre projecte, potser menys ambiciós però que segueix la política expansionista de Google, es l’anomena’t Google Base. Si no ho tinc mal entès es un sistema que et permetrà guarda d’informació que vulguis (tipus base de dades) en els seus servidors. Per exemple si vull guardar tots els jocs que tinc en un llistat amb les seves característica, penjar un anunci de un objecte amb la seva descripció etc. Per exemple si jo busco la paraula "bicicleta", em mostrarà tots els resultats que tinguin com a referència "bicicleta" des de l’anunci d’algun que vengui la seva, fins el catàleg (base de dades etc) d’algun col·leccionista de bicicletes antigues. Tambe esta creant el portal Froogle, que et compara el preu d'un article en diferents botigues on-line.
Segur que dintre de poc ens sorprendrà amb altres innovadors i ambicions projectes, però el que esta clar es que si Google es capaç de proveir-nos de eines en tants àmbits amb la qualitat i el saber fer que ens te acostumat, aviat es convertirà en el referent a seguir (si no ho es ja). Si Google no existis... hauria que inventar-la.

PD: La data de publicació es antiga perquè porto molt de temps intentant acabar el post. Cada cop que intentava acabar-ho Google treia un servei nou i era un no para. Però ja el teniu aquí ;-)